keskiviikko 7. syyskuuta 2011

5 albumia, joita ilman en olisi minä 4/5


Olavi Uusivirta -Minä olen hullu, 2008

Välivuodenajat. Luovuus. Hulluus. Vastakkainasettelu. Haluni ruveta kirjoittamaan ja saada aikaan jotain syveni. 80-luvun hengessä tehty albumi. Kielletty rakkaus. "Kirje nuorelle Saarikoskelle". Melleri. 

Kappaleista:

1. Löysäläisen laulu: The Cure -tyyppinen bassokuvio. Itse teksti lainaa Eino Leinoa ja melodia on yksinkertainen, mutta kaunis. Hyvä keikkojen avausbiisi, jos on nähnyt Olavin livenä.

2. Minä olen hullu: Levyn nimikkobiisi, joka ei ehkä avaudu heti parin ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen. Toimii paremmin livenä, jolloin jokainen tulkinta on erilainen ja olenpa ollut itsekin lavalla muutaman kerran tämän aikana Olavin keikoilla :D

3. Salmisaaren Salome: Katalasta, julmasta naisesta kertova ensimmäinen sinkkujulkaisu. Tältä levyltä ainoa musiikkivideo, joka hymyilyttää ja hieman hirvittääkin, kun näin, miten Olavi on laittanut itsensä likoon. Keikoilla tätä on seurannut nopea versio biisistä "Irrallaan" ja olen hyppinyt jalkani kipeiksi ja kiljunut ääneni käheäksi.

4. Sunnuntailapsi: Vastapainona Salomelle. Rauhallinen, haikea kappale, joka kertoo siitä, kuinka veljekset tappoivat isänsä.

5. Huomenna hän tulee: Lainaus Samuel Beckettin samannimisestä näytelmästä. Nuoruudesta ja hulluudesta sekä menneisyydestä kertova kappale.

6. Ukonlintu ja virvaliekki: Nimi ja osa sanoituksesta lainaa Eino Leinon samannimistä runoa. Suosikkini tältä albumilta kauniin, kuulaan melodiansa, mutta myös tekstinsä ansiosta. Kielletty rakkaus on aina kiehtonut minua. Kirjoitin ns. vastakirjoituksen, joka kuitenkin tyrmättiin työväenopiston lyriikkapaja-kurssilla, jota Olavi oli vetämässä. Tai oikeastaan Olavi sanoi, ettei kahta eri aikakautena elänyttä runoilijaa voi mahduttaa samaan biisiin.

7. 6:06: Eräänlainen rakkauslaulu tämäkin. Taiteilija ja hänen muusansa. Toisen säkeistön loppu naurattaa joka kerta, kun kuulen tämän.

8. Tyhjiä sanoja: Muistan tästä sen, miten Olavi on joskus heittänyt läppää soittotaidoistaan tämän laulun yhteydessä. Sanoitukset ovat hyvät, mutta en tiedä, lainaako tämäkin jotain.

9. Synnyin tappamaan: Duetto laululle ja koskettimille. Melankolinen teksti, joka lainaa Saarikoskea(ko?)

10. Viimeinen kesä: Haikea, loppukesän fiiliksistä kertova teksti. Osaksi myös "kotiseutuhenkinen", sillä kappaleessa mainitaan Punavuoresta tuttuja paikkoja.

11. Sininen kukka: Albumin haikea päätöballadi, jonka teksti pohtii ihmiselämän syvällisyyttä ja romantiikan aikakautta, jolloin kuolema ja kuolevaisuus olivat keskeisiä teemoja runoilijoiden teksteissä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti